Stále viac spoločností demonštruje svoju prívetivosť a otvorenosť k zamestnancom ležérnejším štýlom, aj v obliekaní. Situácia sa však líši od odboru k odboru. Vysoké teploty aj ku koncu leta čoraz viac zvádzajú k tomu, aby sme odhodili zábrany a vystavili na obdiv verejnosti aj oku nie práve lahodiace partie. Často odhaľujeme aj to, čo by malo ostať zahalené, minimálne v práci. Nie je to však až tak v poriadku. „Ak sme medzi ľuďmi, mali by sme odhaľovať len tie partie tela, ktoré sú na pohľad „nevyrušujúce“, hovorí Tatiana Lesayová, odborníčka na protokol a etiketu.

„Muži prichádzajú do práce s odhalenými nohami či hrudníkmi, alebo skombinujú prvky oblečenia a obuvi, ktoré nie je vidieť ani na tých najextravagantnejších módnych prehliadkach. Aj u žien je často badať znaky nevkusu, prílišného sebaodhaľovania,“ konštatuje Lesayová. Podľa nej nie je výnimkou stretnúť mladú dámu, ale aj ženu v rokoch, s tričkom na ramienka, hlbokým výstrihom, výrazne priliehavým alebo priehľadným oblečením, na nohách plážové alebo plesové sandále, samozrejme, bez pančúch.

Dress code podľa odboru

Pri mužoch i ženách sú dôležité aj ďalšie parametre, ktoré treba pri dress code zvážiť, a to vek a váha. Dôvod je podľa slov expertky jednoduchý: to, čo na mladých a štíhlych ľuďoch vyzerá príťažlivo, u starších alebo ľudí plnších tvarov môže vyzerať smiešne a trápne. „Letné oblečenie má byť ľahké a vzdušné, aby sme nemuseli mať odhalené viac, ako je vkusné. Muži si môžu vybrať obleky svetlých odtieňov sivej farby z ľahších materiálov, alebo si obliecť kombinované sako a nohavice. K sivým oblekom sú vhodné hnedé šnurovacie topánky a ponožky vo farbe nohavíc,“ konštatuje odborníčka na protokol.

V lete je podľa Tatiany Lesayovej pravdepodobne najpríjemnejšia biela košeľa, ale pre menej formálne príležitosti si muži môžu vybrať aj jemné pastelové farby: svetlomodré, krémové, ružové. Košeľa má vždy dlhý rukáv a pokiaľ muž nemá kravatu, je rozopnutá pod krkom na jeden či dva gombíky. Tri rozopnuté gombíky nemajú nič spoločné s eleganciou. „Pre ženy sú v lete najpraktickejšie puzdrové šaty svetlejších pastelových farieb, doplnené ľahkým sakom, lodičkami. Do práce vždy v pančuchách, najlepšie 5 – 8 denové (den = hrúbka priadze). Lodičky s otvorenou špičkou, baleríny, sandále, dreváky sa do práce nenosia.“ Čím nižšie je číslo den, tým sú pančušky jemnejšie. Pokiaľ sa však za dokonalým alebo drahým oblečením neskrýva osobnosť, je podľa slov expertky akákoľvek naša námaha zbytočná.

Párty na zelenej lúke? Žiadny problém

Organizovanie firemných večierkov sa väčšinou nezaobíde bez stresu a celého radu rôznych povinností. Aj tie však môžete ponechať profesionálom. Ako prezrádza Vladimíra Mičeková, manažérka cateringu zo spoločnosti Catering Service Nitra, klienti si pri takýchto akciách zvyknú objednávať catering na komplet, to znamená od    požičania inventáru cez catering až po personál, ktorý im to všetko pripraví, obslúži ich a uprace. „Hlavný prínos cateringu je, že ho môžete urobiť aj na ‚zelenej lúke‘, takže ak si klient vymyslí akýkoľvek priestor a ukáže naň, všetko mu pripravíme kompletne aj s programom. Hotely a reštaurácie zvyknú byť obmedzené priestorom, ale máte tam všetko pokope. Pri cateringu sa na nič nesmie zabudnúť, dôležitá je logistika...“

Je však dôležité uvedomiť si, aké jedlá sú vhodné na catering, aby neutrpela jeho kvalita. „Catering je vhodný na každý typ firemných akcií, ktoré sa robia zvyčajne pre utuženie kolektívu. Je tam vhodná neformálnejšia zábava,“ konštatuje Mičeková. Aj pri takýchto službách sa postupne začína prejavovať trend zdravého stravovania, napríklad vegetariánske či vegánske jedlá. Na čo by teda mali myslieť firmy pri organizovaní letnej párty? Manažérka cateringu radí: riešte to s odborníkom. „Agentúry a eventovky či cateringové firmy, ktoré takéto firemné párty robia, sú najväčšou zárukou, že všetko dobre dopadne. Dobré jedlo, dobrí barmani, dobrá hudba a dobrý program sú zárukou dobrej letnej firemnej párty.“

(red)

Tipy: Na čo treba myslieť pri konzumácii jedál a nápojov na neformálnom stretnutí

Pokiaľ ide o neformálne stretnutia (s kolegami, šéfom i s obchodnými partnermi), môžeme si dovoliť viac jedla, a hlavne nápojov, ako pri formálnych podujatiach. Dbajte predovšetkým na tieto veci:   

• aby bol dostatok nealkoholických nápojov (dnes aj z hľadiska zdravia sú preferované nechladené a neperlivé nápoje), môžu byť čisté alebo ochutené, zásada je, aby čistá voda tvorila polovicu ponúkaných nealkoholických nápojov, je potrebné ju neustále dopĺňať

• ochutené nápoje sú lahodnejšie, ak vynikne chuť byliniek, ovocia, zeleniny alebo korenín, preto s cukrom opatrne (sladké nápoje zvyšujú pocit nielen hladu, ale aj smädu)

• ak sa rozhodnete pre nejaký druh piva, elegantnejšie sú „tretinkové“ poháre

• z alkoholických nápojov sú vhodné šumivé vína, prosecco, cava, ľahké biele alebo ružové vína alebo tzv. vínne streky, miešané alkoholické nápoje (nemali by sme vypiť viac ako jeden – dva alkoholické drinky na podujatí, aby sme neboli považovaní za nemiernych)

• opatrne v horúcich dňoch objednávajte obložené chlebíčky, surové ryby alebo mäso, jedlá s majonézou, smotanové zmrzliny, krémové zákusky a pod., aby ste si nepokazili nielen náladu, ale aj zdravie na niekoľko dní, vyberajte radšej dobre tepelne upravené ryby, mäso, čerstvú zeleninu, šaláty, sorbety, ovocné poháre, zelený čaj alebo kávu bez mlieka a šľahačky...