A) Máte prvé osobné stretnutie s obchodným partnerom

Dôležitá je príprava na prvé stretnutie po formálnej aj obsahovej stránke. Prvé, čo padne partnerovi do oka, nie je naša mentálna výbava, ale vonkajší vzhľad. Ak zosúladíte vonkajší vzhľad s tým, čo asi očakáva biznis partner od nášho postavenia a kompetencií, máte dobrý štart. Ak k tomu pridáte príjemné, dôstojné a elegantné vystupovanie, ako aj ohľaduplné a nenásilné prostriedky na vyjednávanie, je predpoklad, že budete úspešní. 

B) Dostali ste pozvanie na pracovný obed

Pracovný obed má svoje nároky na obidve strany: pozývajúceho aj pozvaného. Pozývajúci by mal zabezpečiť reštauráciu v súlade s postavením partnera, témou, ktorá bude prerokovávaná, a aj s časom, ktorý si môžeme na stretnutie vyhradiť. Určite je potrebné vopred rezervovať stôl, prípadne salónik, kde nebudete vyrušovaní. Pokiaľ je hostí viac alebo máme menej času, je dobré vybrať a dohodnúť s personálom aj menu so všetkým, čo k nemu bude patriť a kto čo bude platiť. Vyššia úroveň je, ak pozývate hosťa a necháte, aby si sám vybral jedlo. Pri malom počte hostí si každý objednáva sám, pri veľkom počte hostiteľ.

C) Obedové menu pri obchodnom stretnutí

Obed s obchodnými partnermi trvá približne 1,5 – 2 hodiny. Je skôr určený na nenáročné témy, rozmýšľanie, hľadanie nových možností. Určite nie na rozhovory, v ktorých oznamujete vážne veci, ktoré by mohli odobrať chuť na jedlo a zábavu. Obvykle menu pozostáva z troch chodov. Prvá alternatíva je: predjedlo, polievka a hlavné jedlo, druhá: polievka, hlavné jedlo a dezert. S alkoholickými nápojmi šetríme. Maximálne aperitív alebo pohár malého piva. Dôležitý je dostatok nealkoholických nápojov. Účet platí ten, kto pozýva. Platenie je potrebné vybaviť mimo stola. Obvyklé prepitné je 10 %. Zaokrúhľovať sumu alebo nechávať drobné, ktoré nám vydali, je veľmi nedôstojný spôsob.

D) Správne konzumujte predložený pokrm

Ak ste pozvaní na pracovný obed, príďte včas a sadnite si na miesto, ktoré je vám určené. Nikdy si nemeňte miesto v zasadacom poriadku dané hostiteľom. Preventívne nechoďte hladní. Jedlo nekritizujte, pokiaľ vám nechutí, aspoň sa v ňom „povŕtajte“. Najväčším prehreškom je, ak sa jedla ani nedotknete. A to aj v prípade, že budete pozvaní v Kazachstane na biznis večeru a dostanete ako predjedlo na tanieri oko z práve upečeného vola. Pokiaľ nepijete alkohol a obsluha k vám prinesie aperitív, neoznamujte všetkým, že nepijete... priložte pohár k ústam a alkoholu sa ani nedotknite. Dobrý hostiteľ sa vás nebude vypytovať, prečo nepijete. Nezabudnite, ak si vyberáte jedlo sami, radšej nie ani to najlacnejšie, ani to najdrahšie. A hlavne nie také, ktoré vás zamestná natoľko, že vám neostane priestor na debatu.

E) Pozvali vás na spoločenský večierok

Povinnosť je nechodiť tam, kde vás nepozvali. Ak je pozvánka na meno, hostiteľ očakáva, že príde ten, ktorého meno je vpísané do pozvánky. Pokiaľ je na pozvánke dress code, vyžaduje sa, aby bol dodržaný. O dress code rozhoduje hostiteľ, nie hosť. Na spoločenské podujatia nechodíme nikdy pred uvedeným začiatkom, ale 5 až 20 minút neskôr. Pre hostiteľov je príjemnejšie, keď sa hostia postupne schádzajú, ako keď stoja v presne určenú hodinu v rade na privítanie sa s nimi. Prvých 30 minút od uvedeného začiatku máme na to, aby sme sa privítali, zoznámili s ďalšími hosťami. Aby nám bolo príjemnejšie, máme k dispozícii obyčajne welcome drink. Nemusí byť alkoholický. Obvykle nepijeme viac ako jeden pohár welcome drinku. Hostí víta ako prvý hostiteľ, potom sa prihovára čestný hosť. Jedlo zo slávnostných tabúľ konzumujeme až po pozvaní hostiteľom. Hostiteľ nečaká, kým si naberú hostia jedlo zo slávnostných tabúľ, ale ide s čestným hosťom ako prvý a až za nimi ostatní hostia. Dbáme na to, aby sme nemali na tanieri teplé so studeným, sladké so slaným.

F) Konverzujeme spolu s ostatnými

V konverzácii na spoločenskom večierku sa vyhnite témam o počasí, o politike, o náboženstve, o chorobách, smrti, ľuďoch, ktorí tam nie sú, o peniazoch a určite nekonverzujte o práci, ak je spoločenské podujatie s ľuďmi, ktorí nemajú s vašou prácu nič spoločné. Spoločenské večierky sú na vytváranie a udržiavanie vzťahov. Preto sa bavíme o záľubách, ako a kde trávime dovolenky, kam chodíme za kultúrou a čo nás z nej zaujíma, aký šport pestujeme, o mieste, kde bývame. Konverzácia by mala byť pre všetkých príjemná, nemala by nikoho uvádzať ani náznakom do rozpakov. Pozor na oplzlé a dvojzmyselné vtipy.

G) Prijímanie a dávanie darov

V biznis etikete sa využíva tzv. anglický spôsob odovzdávania a prijímania darov. Ide o neosobné odovzdanie daru cez „technického“ pracovníka. Dar alebo malé osobné dary partnerom odovzdávame na konci pracovného stretnutia alebo návštevy, vždy úhľadne zabalené, nikdy nie v igelitke, ani firemnej. Dobrá rada pre vás: venovanie do knihy píše iba autor, kvety sa v pracovnom kontakte temer nevyužívajú. Pri pracovných cestách do zahraničia je vhodné preštudovať si, čo je v danej krajine vhodné a čo nevhodné na obdarovanie obchodných partnerov (nenosíme fľašu slovenskej borovičky do moslimských krajín a podobne).

H) Oblečenie a šperky pri obchodnom rokovaní

Pre oblečenie platí, že by nemalo byť vyzývavé a príliš nápadné. Módny strih má zodpovedať posledným trendom klasickej elegancie. Muži to majú jednoduchšie, na deň stačí sivý alebo tmavomodrý oblek s bielou alebo pastelovou košeľou, správne zladenou kravatou. Farby topánok sú len čierne a hnedé. K čiernym topánkam sa nosia čierne ponožky, k hnedým také, aby ladili buď s topánkami, alebo s nohavicami. Opasok, remienok na hodinkách a aktovka majú rovnakú farbu kože a kovu. V súčasnosti sa muži v biznise zdobia hlavne hodinkami, manžetovými gombíkmi a kravatou. Retiazky, náramky a prstene nepatria do biznisu. Ženy majú v oblečení väčšiu voľnosť. Základom dámskeho šatníka sú puzdrové šaty doplnené sakom, sukňový alebo nohavicový kostým. Farby pastelové, s minimalistickými neidentifikovateľnými vzormi. V biznise je nohavicový kostým na úrovni sukňového. Dĺžka sukne cez deň je do stredu kolien. Topánky na pracovné rokovanie sú zo všetkých strán uzavreté. K biznis oblečeniu sa nosia len pravé šperky alebo perly. Využívame menej nápadné náušnice a prstene, vyhýbame sa masívnej bižutérii.